COVID-19 nadal wpływa na nasze codzienne życie w 2022 roku. Niestety, nadal będzie to robić w najbliższej przyszłości. Chociaż postęp w nauce koncentrował się na opracowywaniu szczepionek, piąta fala pandemii jest obecnie nieuchronna w różnych częściach świata. Utrzymanie organizmu w dobrym zdrowiu może skutecznie przeciwdziałać zakażeniu. Udowodnili to naukowcy z Uniwersytetu Pensylwania w USA.
W zdrowym ciele zdrowa odporność
Niedocenianą strategią łagodzenia w zapobieganiu różnorodnym niepożądanym skutkom COVID-19 jest aktywne promowanie zdrowego stylu życia wraz z interwencjami niefarmakologicznymi. Nabiera to coraz większego znaczenia na obszarach znajdujących się w niekorzystnej sytuacji z powodu braku dostępu do szczepionek. Ponadto zmiany stylu życia i diety mogą zapewnić dodatkową ochronę i poprawić ogólny stan zdrowia. Powszechnie wiadomo, że niewłaściwy stan odżywienia może być poważnym czynnikiem ryzyka ciężkich chorób układu oddechowego i chorób współistniejących (np. podwyższonego ciśnienia krwi, otyłości i cukrzycy), zwiększając ryzyko ciężkiej choroby i zgonów u pacjentów z COVID-19.
Z tego powodu czasopismo MDPI „Nutrients” opracowało specjalne wydanie, którego celem było opublikowanie artykułów naukowych dotyczących stanu odżywienia, zmian stylu życia/diety, a także stosowania suplementów dotyczących zakażenia SARS-CoV-2 i skutków COVID-19. Zobacz też: Omicron – zmutowany super wariant. Czwarta fala nie będzie ostatnią? Znaczenie witaminy D i cynku W tym specjalnym wydaniu opublikowano dwa badania, które potwierdziły ideę, że niedobór witaminy D jest powszechny wśród pacjentów hospitalizowanych z powodu COVID-19 – potwierdzają to analizy pacjentów ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Rosji. Oba badania podkreślają, że wystarczający poziom witaminy D może być klinicznie istotny, działając jako predyktor wyników pacjentów z COVID-19. Ponadto pacjenci zakażeni SARS-CoV-2 mieli znacznie niższe stężenia cynku w surowicy niż osoby niezakażone. Niemniej jednak różnica między stężeniami cynku u osób z łagodnym i umiarkowanym nasileniem choroby nie była znacząca. Ponadto stosowanie wysokich dawek soli cynku wykazało znaczną poprawę już po jednym dniu leczenia.
Naukowcy wskazali też dwa naturalne produkty, znane jako ekstrakt z Glycyrrhiza glabra i hesperydyna, które mogą odgrywać rolę w hamowaniu wnikania wirusa za pośrednictwem enzymu konwertującego angiotensynę 2 (ACE2) i transbłonowej proteazy serynowej 2 ( TMPRSS2 ). Pod skomplikowanymi nazwami kryją się dwa główne białka komórkowe, które SARS- CoV-2 wykorzystuje do wnikania do komórek ssaków.
Nad Wisłą się suplementujemy
Współpracująca z naukowcami z USA grupa badaczy z Polski poinformowała również, że witamina D była w rzeczywistości najpopularniejszym suplementem podczas drugiej fali pandemii. Witaminę D przyjmowało odpowiednio 23%, 38% i 33% badanych podczas pierwszej, drugiej i trzeciej fali pandemii. Suplementacja jest istotna, ale nie mniej ważna jest zbilansowana dieta. Problemem stanowi również jedzenie kompulsywne podczas pandemii, co wykazano w Norwegii, gdzie odnotowano znaczny wzrost spożycia żywności i napojów o wysokiej zawartości cukru.
Autorzy zasugerowali również potrzebę edukacji żywieniowej i psychospołecznej oraz interwencji dietetycznych podczas regularnego monitorowania ciąży. Potrzebne będą dodatkowe szeroko zakrojone wysiłki badawcze, aby w pełni zrozumieć, w jaki sposób można zapobiec większości niepożądanych skutków infekcji SARS-CoV-2 i COVID-19 poprzez dietę, suplementy i zmianę stylu życia.