Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

Dowiedz się więcej o ciasteczkach cookie klikając tutaj

Dzięki czemu Polacy przetrzymują pandemię?

01-12-2021 22:13 | Autor: Piotr Celej
Regularny tryb życia, stałe godziny snu, hobby, ćwiczenia fizyczne, unikanie komputera i złych wiadomości - takie zachowania pomagały dotąd Polakom zachować możliwie dobry nastrój w czasie epidemii COVID-19.

Na łamach periodyku „Applied Psychology: Health and Well-Being” zespół z Uniwersytetu Warszawskiego opisał wyniki badania, w którym sprawdzał sposoby mieszkańców Polski na utrzymanie dobrego samopoczucia w czasie pandemii.

Badania nastroju podczas pandemii

Prawie setka młodych, dorosłych ochotników przez dwa tygodnie, cztery razy dziennie odpowiadała na pytania o swój nastrój i aktywności, którymi się zajmują. Wyniki wskazały kilka sposobów, które pomagają przetrwać czas epidemii w możliwie dobrym stanie psychiki. Dobrze działa planowanie i stabilna rutyna. Pozytywny nastrój wspiera też regularny sen, ćwiczenia fizyczne i hobby. Znaczenie mają także bezpośrednie kontakty z innymi - rozmowy przez elektroniczne media pomagają słabiej. Ograniczenie czasu przed ekranem to przy tym kolejny czynnik, który wspiera psychikę. Szczególnie szkodziło częste sprawdzanie raportów o zakażeniach i zgonach oraz czytanie wiadomości o pandemii.

-Zauważyliśmy, że nie wszystkie aspekty codziennej rutyny łatwo można przenieść do warunków online. Społeczne wymagania podczas lockdownu zmuszały ludzi do spędzania długich godzin przed komputerem, co nie jest dobre ani dla zdrowia, ani samopoczucia - mówi główny autor badania, dr Julian Zubek.

Kiedy szczyt pandemii?

Do wiosny w 53 państwach europejskich i środkowoazjatyckich może nastąpić 700 tys. zgonów z powodu Covid-19, a w skali świata bilans śmierci wskutek pandemii może wzrosnąć o 2,2 mln – ostrzega WHO Europe, cytowana we wtorek przez agencję Associated Press.

We wcześniejszych oświadczeniach centrala WHO z siedzibą w Genewie podkreślała konieczność sprawiedliwego podziału preparatów do szczepień, wskazując na trudności z dostępem do szczepionek w biedniejszych państwach. W obliczu 4,2 tys. zgonów dziennie, odnotowywanych w minionym tygodniu w regionie Europy i Azji Środkowej, WHO Europe wezwała społeczność międzynarodową do "szczepień, właściwego dbania o higienę i przestrzegania zasad dystansu społecznego".

-Możemy spodziewać się wysokiego lub skrajnego wysokiego obłożenia łóżek szpitalnych w 25 krajach oraz wysokiego lub skrajnie wysokiego zapotrzebowania na miejsca dla pacjentów na oddziałach intensywnej opieki medycznej (OIOM) w 49 z 53 krajów od dziś do 1 marca 2022 r. - ostrzega europejski oddział WHO.

Jak się nie dać chorobie?

W kontekście utrzymania prawidłowej odporności organizmu szczególne znaczenie ma odpowiednia podaż białka i niektórych aminokwasów w diecie. Najkorzystniej, aby białko było dostarczane z dietą w równych odstępach czasu w ciągu dnia i pochodziło z dobrych źródeł. Białko powinno być przede wszystkim dostarczane poprzez spożycie tłustych i chudych ryb, chudego mięsa (np. pierś z kurczaka, indyka, chude kawałki wołowiny, cielęciny, wieprzowiny), jaj, roślin strączkowych (np. soczewica, fasola, bób, groch, ciecierzyca) i chudego nabiału. Istotną rolę w modulacji odporności odgrywają również witaminy, a w szczególności witaminy: A, C, E i D.

I tak, witaminę A można znaleźć przede wszystkim w mięsie i jego przetworach, rybach, nabiale i jajach, witaminę E w produktach zbożowych, większości warzyw oraz w olejach roślinnych i orzechach. Z kolei witamina C w dużych ilościach obecna jest w większości warzyw i owoców. W przypadku witaminy D żywność jest mniej znaczącym źródłem niż synteza skórna, ale warto znać produkty, które zawierają jej większe ilości. Do produktów tych możemy zaliczyć jaja, tłuste ryby i oleje rybne. Na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego korzystnie wpływają również składniki mineralne. Do tych o szczególnym znaczeniu zaliczyć możemy przede wszystkim selen, cynk, żelazo, mangan oraz magnez. Pamiętajmy też o ruchu, szczególnie na świeżym powietrzu.

Wróć