Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

Dowiedz się więcej o ciasteczkach cookie klikając tutaj

Co słychać w Ogrodzie Botanicznym w Powsinie?

18-10-2023 21:18 | Autor: Katarzyna Nowińska
W minioną sobotę, tj. 14 października w Ogrodzie Botanicznym PAN w Powsinie rozstrzygnięty został konkurs na największą dynię. Tegoroczną zwyciężczynią, która ustanowiła nowy rekord Polski, okazała się dynia „Dorotka” ważąca 907 kg.

Ta ogromna dynia została wyhodowana przez pana Mateusza Dąbrowskiego, programistę z Podkarpacia, który otrzymał Nagrodę Główną Dyrektora Ogrodu Botanicznego Polskiej Akademii Nauk w Powsinie o wartości 4000 zł. Nagroda w wysokości 3000 zł trafiła do pana Marcina Brylowskiego, który wyhodował zdobywczynię drugiego miejsca w konkursie - dynię „Zuza” o wadze 492 kg. Trzecie miejsce zajęła dynia „Nel” ważąca 470 kg i wyhodowana przez pana Macieja Molka. Rozstrzygnięty został również konkurs na najsmaczniejszy placek dyniowy. Umiejętności kulinarne uczestników mile zaskoczyły jury. Zwyciężczynią okazała się pani Małgorzata Filipowicz. Ponadto dzień obfitował w liczne dodatkowe atrakcje, które towarzyszyły obu konkursom i uświetniły obchody „Dnia Dyni”.

Z kolei w dniu 25 października w Ogrodzie odbędzie się Festiwal „Kimchi w Ongii” promujący kulturę koreańską. Festiwal organizowany jest we współpracy z ONGGI Stowarzyszeniem Kulturalnym Polska-Korea oraz z Miro Center z Gwangju. Wydarzenie nawiązuje do Dnia Kimchi, który od 2020 roku jest w Korei oficjalnym świętem obchodzonym 22 listopada. Narodowy Dzień Kimchi proklamowała również Argentyna, a w Stanach Zjednoczonych stany Kalifornia, Wirginia, Maryland, Nowy Jork oraz Waszyngton D.C.

Kimchi jest nieodłączną częścią nie tylko kuchni, ale i kultury koreańskiej, a od lat zyskuje również uznanie na całym świecie ze względu na swoje zdrowotne wartości oraz jako danie charakterystyczne dla nieco egzotycznej tradycji kulinarnej. Kimichi składa się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj głównym składnikiem tego dania jest kapusta pekińska, rzodkiew, ogórek oraz szczypiorek, ale można też przyrządzić kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak, który zawdzięcza użyciu grubo mielonych, suszonych papryczek chili. Tradycyjnie już największe ilości kimichi przygotowywane są na zimę. W ceremonialne przygotowywanie dania zaangażowane były i są całe rodziny. Dawniej, gdy nie było jeszcze lodówek Koreańczycy zakopywali naczynia z kimchi w specjalnie wykopanej dziurze w ziemi, dzięki czemu kimchi nadawało się do spożycia przez cały następny rok. Przez lata do przygotowywania kimchi używano ceramicznych naczyń onggi i do dzisiaj uważa się, że kimchi fermentowane właśnie w tych naczyniach jest najsmaczniejsze. W 2013 roku „kimjang” , czyli tradycyjny, wspólnotowy sposób przygotowywania kimchi na zimę został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Onggi to tradycyjne koreańskie wyroby ceramiczne, które od czasów prehistorycznych używane są jako naczynia stołowe, a także naczynia do przechowywania żywności (np. ryżu, sosu sojowego, solonych ryb, kimchi, alkoholu i wody pitnej). Onggi, w odróżnieniu od szlachetnej, białej porcelany, jadeitowo-zielonego celadonu czy ceramiki w stylu buncheong, traktowane są jako przedmioty codziennego użytku, pozbawione wartości estetycznych. Przez lata uznawano je wręcz za naczynia staromodne, kojarzące się z okresem sprzed modernizacji. Jednak dzisiaj, gdy tak ważna stała się ochrona środowiska naturalnego i tak mocne są pro-ekologiczne nurty, ten rodzaj ceramiki bardzo szybko zyskuje na popularności.

W dniu 25 października w Ogrodzie Botanicznym PAN odbędzie się wystawa i warsztaty tradycyjnej koreańskiej ceramiki onggi. Warsztaty wytwarzania tradycyjnej ceramiki ongii rozpoczną się o godzinie 12:30 a poprowadzi je Mistrz Ongii - JEONG HEE CHANG. O godzinie 13:30 rozpoczną się z kolei warsztaty kulinarne z panią BAEK GEUM BI - dyrektorką Akademii Gotowania Baekgeum, wykładowczynią Uniwersytetu Gwangju i certyfikowaną instruktorką kuchni koreańskiej.

Podczas tych warsztatów poznamy tajniki przyrządzania KIMCHI. O godzinie 14:30 odbędzie się uroczyste zakopanie w ziemi ongii z kimchi na zimę. Ceremonialne odkopanie ongii planowane jest na połowę marca, wtedy też odbędzie się wielka degustacja kimchi, która zimowała pod ziemią.

Wstęp na Festiwal „Kimchi w Ongii” w dniu 25 października jest bezpłatny, tego dnia bezpłatny będzie również wstępu do Ogrodu Botanicznego.

Już 27 października w Ogrodzie Botanicznym PAN w Powsinie otwarty zostanie Ogród Świateł. Motywem tegorocznego ogrodu będzie świat Smerfów (rok temu była to bajka „Królewna Śnieżka”, a dwa lata temu „Piotruś Pan”). Wśród świetlnych instalacji znajdzie się, między innymi, kultowa wioska Smerfów, warsztat Malarza, warsztat Ważniaka, wioska smerfów, smerfna farma, tunel kwiatów czy fantastyczny las. Ogród Świateł będzie można zwiedzać codziennie w godzinach od 17 do 20. Wystawa potrwa do dnia 3 marca.

Wróć