W dwóch szafkach i lodówce można zostawić produkty żywnościowe, których sami nie jesteśmy w stanie wykorzystać, mogą zaś z powodzeniem przydać się komuś innemu. O tym jakie produkty można pozostawić w jadłodzielni, jak je opisać i oznakować, informuje regulamin przygotowany przez Foodsharing Warszawa.
- Ideą powstania i funkcjonowania jadłodzielni jest przede wszystkim niemarnowanie jedzenia. Robiąc często zakupy ,,w biegu" nie zawsze mamy możliwość precyzyjnego oszacowania ilości jedzenia, które będziemy w stanie wykorzystać. Kupujemy produkty na zapas i zdarza się, że zbyt długo pozostają one w naszych lodówkach czy szafkach. Dzięki naszej wspólnej inicjatywie nadwyżka żywności, zamiast do kosza na śmieci, może trafić do osoby potrzebującej. Zachęcam mieszkańców Ursynowa do zapoznania się z zasadami korzystania z jadłodzielni i dzielenia się jedzeniem z sąsiadami. Działanie punktu w pierwszych, pilotażowych, dniach i tygodniach, będzie systematycznie monitorowane, tak aby na podstawie obserwacji i zgłaszanych uwag wypracować formułę funkcjonowania najbardziej odpowiadającą potrzebom Ursynowian - tłumaczy Jakub Berent, Zastępca Burmistrza Dzielnicy Ursynów.