Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

Nowe spółdzielcze przedszkole na Służewie już otwarte

02-09-2015 22:01 | Autor: yby
Uroczyste otwarcie placówki zostało połączone z dniem otwartym dla dzieci i rodziców. Zainteresowani mogli zwiedzić sale dla dzieci, plac zabaw, część techniczną i sanitarną, a także zapoznać się z personelem. Spotkanie takie z pewnością sprzyja adaptacji i integracji o czym świadczył widok wesołych i rozbawionych dzieci z ochotą zwiedzających wnętrza budynku oraz plac zabaw. Szczególną atrakcją był dla nich występ „brzuchomówcy”.

Otwarcia przedszkola dokonał prezes Zarządu Spółdzielni, Grzegorz Jakubiec. Nie zabrakło przedstawicieli władz samorządowych z burmistrzem Dzielnicy Mokotów, Bogdanem Olesińskim na czele. Podczas inauguracji, obydwaj rozmówcy zaakcentowali ważną rolę, jaką nowa placówka będzie odgrywać. Prezes Grzegorz Jakubiec podkreślił, że realizacja inwestycji nie byłaby możliwa bez wsparcia władz miejskich, ale przede wszystkim bez wsparcia i determinacji mieszkańców oraz przedstawicieli organów samorządu spółdzielczego. Podczas inauguracji podziękował wszystkim, którzy przyczynili się do powstania przedszkola. Życzył zespołowi Małego Kopernika wielu sukcesów w pracy pedagogicznej, zaś najmłodszym mieszkańcom wielu niezapomnianych chwil i doskonałej zabawy, połączonej z nauką.

– Przedszkole to budowaliśmy z myślą o nich. Będziemy je zawsze otaczać naszą daleko idącą opieką – wyjaśnił prezes Jakubiec.

Podobną opinię wyraża również Katarzyna Pawińska, dyrektor Przedszkola Małego Kopernika, która zapewnia, że to właśnie dzieci są w centrum uwagi i troski personelu.

– W Przedszkolu Małego Kopernika dbamy o wszechstronny rozwój naszych przedszkolaków. W myśl słów Konfucjusza: „Powiedz mi, a zapomnę. Pokaż mi, a zapamiętam. Pozwól mi zrobić, a zrozumiem”. Poprzez obserwację działaniei doświadczanie wprowadzamy dzieci w świat odkrywania, wiedzy i nauki. Taka jest nasza misja. Kolejny nasz cel to rozbudzanie w dzieciach potrzeby dbałości o własne zdrowie i ciało. Dlatego w przedszkolnej kuchni będą przygotowywane pełnowartościowe i różnorodne posiłki (żaden posiłek podawany dzieciom nie pochodzi z cateringu). Wszystkie dania zapewniają odpowiednio kaloryczną dietę opracowaną Instytut Żywności i Żywienia na podstawie norm prawidłowego żywienia.

Przedszkole nie może funkcjonować bez współpracy ze środowiskiem lokalnym.

Nawiązanie życzliwej i harmonijnej współpracy jest dla Nas bardzo ważne.

Przed zespołem Przedszkola Małego Kopernika wiele inspirujących wyzwań, którym postaramy się sprostać – zapewnia pani dyrektor.

Warto dodać, że Katarzyna Pawińska mimo młodego wieku, ma za sobą 22 lata jako nauczyciel w przedszkolu państwowym. Jest pełna pasji i optymizmu jeśli chodzi o jej nowe stanowisko i funkcję. Wyjaśnia też, że panie wychowawczynie, przyjęte do przedszkola Małego Kopernika są fantastyczne…

Przedszkole Mały Kopernik poprowadzą osoby prywatne, które mają zarejestrowaną działalność gospodarczą. Spółdzielnia podpisała z nimi umowę, jednak placówka będzie prowadzona na zasadach przedszkola publicznego.

Spółdzielni nie chodziło o to, aby na osiedlu było przedszkole „za półtora tysiąca złotych”, ale placówka dostępna dla wszystkich chętnych – wspomina  Grzegorz Jakubiec, prezes Zarządu SM „Służew nad Dolinką”

A oto kilka informacji przybliżających zasady funkcjonowania Przedszkola:

– Pierwsze pięć godzin dziecko w przedszkolu przebywać będzie bezpłatnie, za każdą dodatkową godzinę pobierana będzie opłata w wysokości 1zł/godz. (zgodnie z rozporządzeniem MEN).Wyżywienie przygotowywane będzie na miejscu w kuchni przedszkola przez profesjonalnego kucharza (dostosowane także do dzieci z udokumentowanymi alergiami);

– dzienna stawka żywieniowa nie przekroczy 12 zł;

– dzieci mogą brać udział w dwóch zajęciach dodatkowych gratis;

– w każdej grupie będzie dwóch wykwalifikowanych nauczycieli-wychowawców.

Rekrutacja do przedszkola odbyła się po naborze ogólnomiejskim. Rozpoczęła się już 30 marca tego roku. Pierwszeństwo, tak jak w przypadku naboru do przedszkoli miejskich, miały dzieci spełniające kryteria opisane w ustawie (m.in. z rodzin wielodzietnych, wychowywane przez samotnego rodzica, niepełnosprawne). Przyjęto też kryteria wypracowane w Spółdzielni. Najwięcej punktów mogły zdobyć dzieci z rodzin członków spółdzielni z najbliższej okolicy przedszkola, punktowano też dzieci pracowników spółdzielni, a także maluchy mieszkające w rejonie Służewa.

Część mieszkańców niepokoi perspektywa zwiększonego ruchu samochodowego w okolicy. – Mieszkam w pobliżu i obawiam się, że rodzice będą przywozić dzieci samochodami. Ulica Batuty będzie zapchana, ruch sparaliżowany, już teraz obok przygotowuje się mini parkingi kosztem trawników – mówi nam mieszkaniec spółdzielni

Prezes Jakubiec uspokaja, że ruch samochodowy będzie niewielki, ponad 70 procent przedszkolaków to dzieci i wnuki mieszkańców osiedla, z najbliższej okolicy.

Inwestycja kosztowała ok. 4 mln zł. W jej zakres wchodzi realizacja budynku przedszkola, placu zabaw o pow. 350 mkw. wraz z 10 urządzeniami zabawowymi, oświetlenie terenu oraz modernizacja układu pieszo-jezdnego. Budynek przedszkola przystosowany jest do funkcjonowania 4 oddziałów po 25 dzieci. Oprócz wejścia głównego od północnej strony przewidziano wejście techniczne. Ponadto w elewacji frontowej znajdują się dwa wyjścia ewakuacyjne. Kolorystyka elewacji jest przyjazna i nadaje budynkowi charakter zgodny z jego przeznaczeniem. Obiekt wykonany jest zgodnie z nowoczesną technologią. W podziemiach znajdują się pomieszczenia techniczne: węzeł cieplny, wentylatornia, rozdzielnia energetyczna oraz pomieszczenia magazynowe.

Powierzchnia zabudowy wynosi 436,61 mkw., powierzchnia całkowita 1011,60 mkw., a kubatura, 4144,96 m sześciennych. Budynek ma trzy kondygnacje (1+2). Parter i piętro przeznaczone są na cele edukacyjne, administracyjne oraz pomocnicze. Na parterze zlokalizowano dwie sale dla dzieci o powierzchni 58 mkw. każda wraz z schowkami na leżaki i pościel. Przy każdej znajdują się osobne łazienki o powierzchni 13,5 mkw. dostosowane do wieku dzieci.

We wschodniej części budynku zlokalizowano szatnię, sekretariat oraz pokój dyrektora. Również na parterze, w części północnej znajduje się kuchnia przystosowana do przygotowywania posiłków. Na piętrze znajdują się także dwie sale edukacyjne o powierzchni 73 mkw. każda (w grupach starszych zrezygnowano ze schowków na pościel i leżaki). Przedzielenie sal ścianą mobilną pozwoli po jej złożeniu uzyskać powierzchnię 145 mkw. do prowadzenia zajęć łączonych lub okazjonalnych występów z udziałem przedszkolaków. W części wschodniej zaaranżowano dodatkową salę  oraz zaplecze socjalno-sanitarne dla personelu. Obiekt posiada dwie klatki schodowe oraz platformę do transportu osób niepełnosprawnych. Ciekawym rozwiązaniem jest pokrycie dachu warstwą biologicznie czynną z nasadzeniami roślin. Uzyskano przez to efekt „zielonego dachu” przyjaznego dla środowiska, a ponadto urozmaicono widok mieszkańcom wyższych, sąsiadujących bloków.

Wróć

Interesuje Cię współpraca?
Napisz do nas! wspolpraca@passa.pl
Copyright 2015 - Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i wykonanie: MEETMEDIA