Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

Dowiedz się więcej o ciasteczkach cookie klikając tutaj

Najlepsze dania serwują na Ursynowie!

23-02-2022 22:12 | Autor: LuK
Ursynowska restauracja ”Kucharek Sześć” mająca swoją siedzibę przy ulicy Dereniowej 6 na Ursynowie już po raz kolejny została wyróżniona w corocznym konkursie Pyszne.pl Awards. Tym razem popularna ursynowska jadłodajnia zwyciężyła w dwóch kategoriach, uzyskując tytuł Najlepszej Restauracji Województwa Mazowieckiego, oraz pokonując rywali z całego kraju w ramach kategorii Kuchnia Polska.

W poprzednich latach Kucharki również były wyróżniane w różnych kategoriach. Wygląda więc na to, że konsumenci doceniają tradycyjne dania jak z domowej kuchni – pomidorową, schabowego czy pierogi – a właściciele restauracji nie osiadają na laurach i nieprzerwanie serwują nam najlepsze obiady jak u mamy.

W plebiscycie organizowanym od lat przez popularny serwis do zamawiania jedzenia Pyszne.pl wyłoniono najlepsze restauracje w kraju i w poszczególnych województwach. Co ważne, zwycięzców wskazali sami klienci. W grudniu ubiegłego roku mogli oni bowiem w każdej kategorii zagłosować na swojego faworyta, nie szczędzili też komentarzy, w których uzasadniali swoje wybory.

Restauracja „Kucharek Sześć” mieści się na Ursynowie, przy ul. Dereniowej 6. Można tam zamówić potrawy w sosie – np. gulasz, zrazy wołowe, czy też gołąbki; potrawy smażone – klasyczne schabowe, mielone, a także kotlety szwajcarskie czy sznycle; dania z grilla – wyśmienitą karkówkę, łososia, pierś z kurczaka, czy dania z ryby albo coś na słodko, z kultowymi już leniwymi na czele. W bogatym menu znajdziemy też bogatą ofertę śniadaniową. Wybór nie jest ograniczony do tradycyjnej jajecznicy, omletu, czy parówek. Oferta jest bardzo szeroka i z całą pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie. Mamy do wyboru śniadania klasyczne, czyli między innymi jajecznicę z zestawem wędlin, serem, mini sałatką oraz pieczywem albo tradycyjne jaja na twardo z majonezem i szczypiorkiem. Dla zwolenników past przygotowano różnorakie pasty twarogowe, z tuńczyka czy klasyczne jajeczne. Możemy też liczyć na tosty bądź naleśniki. Efekt jest zawsze ten sam – wszystko smakuje doskonale. Koniecznie należy również podkreślić, że dania przygotowywane są bez dodawania żadnych ulepszaczy i innych tego typu udziwnień.

Bar „Kucharek Sześć” był w zasadzie pierwszym tego typu miejscem na kulinarnej mapie Ursynowa. Hasłem przewodnim restauracji jest: „Gdzie kucharek sześć, tam jest co zjeść” i w tym konkretnym przypadku naprawdę nie można się z takim stwierdzeniem nie zgodzić.

Stoliki są czyściutkie i schludne, obsługa miła, a ceny przystępne. U Kucharek zdecydowanie panuje porządek. Przestronna sala z wygodnymi stolikami i siedzeniami, a przez okienko, przy którym odbieramy zamówienia możemy zobaczyć jak kucharze uwijają się, by jak najszybciej przygotować zamówione potrawy. To duża odwaga pokazać kuchnię od podszewki, mało restauracji się na to decyduje. Jak widać kucharki nie mają po prostu nic do ukrycia, kuchnia jest czysta, cały proces przygotowania dań widać jak na dłoni.

Restauracja „Kucharek Sześć” przez lata wyrobiła sobie renomę, nie może więc dziwić, że stała się miejscem szalenie popularnym. W porze lunchu trudno znaleźć tu wolny stolik, na szczęście lokal jest duży, miejsca raczej nie zbraknie. Ciekawe jest też to, że bar skupia wokół siebie ludzi z kompletnie odmiennych grup społecznych. Są ludzie starsi, są bardzo młodzi. Z jednej strony grupa z tabletami, a z drugiej grupa z siatkami zakupowymi. Co chwila wbiega też sporo osób i zabiera obiad na wynos i to nie tylko młodzi ludzie, ale również starsi.

Dania serwowane są zarówno na miejscu, jak również na wynos, z dowozem i tu tkwi kolejny atut restauracji. Często zdarza się, że knajpy oferują bardzo dobre jedzenie, jednak ich czar pryska zaraz po zapakowaniu ich w pudełko. Nie w tym przypadku. Sekretem restauracji Kucharek Sześć jest opakowanie. Aby nie uronić ani odrobiny ze smaku i aromatu oferowanych potraw, używane są jedynie hermetycznie i termicznie zamykane opakowania firmy Duni. Następnie dostawcy przewożą dania w specjalnych termosach produkowanych przez firmę Furmis, których funkcją jest nie tylko izolowanie ciepłych posiłków od warunków zewnętrznych, ale wręcz ich dogrzewanie – termos zapewnia możliwość utrzymania temperatury do 85 °C. Dzięki temu, produkty wychodzące z restauracyjnej kuchni są zawsze gorące i apetyczne. Zupełnie tak, jakby były przyrządzone w domu.

Jak wskazują dane serwisu Pyszne.pl, głodni klienci w ursynowskiej restauracji najczęściej zamawiali klasyczną zupę pomidorową, kotlet schabowy oraz de-volaille podane z kompotem, jabłecznikiem oraz innymi smakowitymi dodatkami do wyboru. Dostawcy często wyjeżdżali także z żurkiem, flakami, żeberkami czy sznyclami.

Jak co roku gusta klientów Pyszne.pl były niezwykle zróżnicowane. Wśród wyróżnionych restauracji znajdziemy m.in. te w kategoriach kuchni włoskiej, azjatyckiej, polskiej, zdrowego jedzenia czy fast food. Na liście najpopularniejszych dań nie mogło z kolei zabraknąć takich smakołyków jak pad thai, ramen czy swojska zupa pomidorowa. W ramach 27 kategorii Pyszne.pl Awards wyróżniono 24 zwycięzców z 18 miast w całej Polsce.

Kiedy w środku dnia nagle zaburczy Wam w brzuchu albo mocno zapragniecie domowych pierogów, smacznej pomidorowej czy mielonego, to wcale nie musicie już jechać do mamy... Wystarczy chwycić za telefon, wybrać numer 22 855 00 55 i zamówić, albo złożyć zamówienie przez internet na www.kucharekszesc.pl, bo tam zawsze jest co zjeść.

Pod koniec lat dziewięćdziesiątych niemal wszystkim wydawało się, że bary mleczne to nic innego jak jedynie relikt przeszłości. Kolejne placówki upadały, a wśród wielu ludzi pokutowało błędne przeświadczenie o tym, że bar mleczny jest dla biedaków, którzy jedzenie dostają w brudnej misce, a sztućce przymocowane są łańcuchami niczym w kultowym „Misiu”. Na szczęście okazało się, że jeszcze nie jesteśmy gotowi na brak tego typu placówek. Jako ursynowianie możemy czuć się dumni z faktu, że jedna z najlepszych knajp w kraju znajduje się w naszej dzielnicy, takie wyróżnienie musi przecież o czymś świadczyć. Oby tak dalej!

Wróć