Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

Dowiedz się więcej o ciasteczkach cookie klikając tutaj

Miejskie źródełka z warszawską kranówką

04-07-2019 16:09 | Autor: Kamil Dąbrowa
Warszawiacy mogą już ugasić pragnienie wodą z miejskich źródełek. Pierwsze kraniki zostały uruchomione przy ul. Nowy Świat, na pl. Dąbrowskiego i pl. Teatralnym. W ramach pilotażu pojawi się ich łącznie 30. Lokalizacje wybrali mieszkańcy w projektach Budżetu Obywatelskiego.

– Mieszkańcy coraz chętniej rezygnują z butelkowanej wody na rzecz warszawskiej kranówki. Teraz jest ona również dostępna w przestrzeni miejskiej. Publiczne źródełka można spotkać przy głównych punktach stolicy – mówi Justyna Glusman, dyrektorka koordynatorka ds. zrównoważonego rozwoju m.st. Warszawy i dodaje – Zmiany klimatyczne sprawiają, że upały są dokuczliwe. W trosce o bezpieczeństwo warszawiaków zapewniamy im dostęp do świeżej wody.

Miejskie kraniki są podłączone do podziemnych hydrantów. Lokalizacje źródełek zostały wybrane na podstawie projektów zgłoszonych w budżecie obywatelskim. Wygląd kraników z wodą zainspirowany jest charakterystycznymi, zielonymi wieżami w korycie Wisły, z których najbardziej znana jest tzw. „Gruba Kaśka”. Słynna instalacja powstała dokładnie 55 lat temu.

– Mamy dwa rodzaje źródełek. Jedne są zielone, a drugie z brązowym wykończeniem, tak by pasowały do zabytkowej okolicy. Kraniki spełniają najwyższe standardy jakości, są bezpieczne, higieniczne a zarazem komfortowe dla mieszkańców. Wyregulowany strumień wody pozwala wygodnie napić się bezpośrednio z kraniku, jak również uzupełnić bidon – mówi Renata Kuryłowicz, zastępczyni dyrektora Zarządu Zieleni m.st. Warszawy.

Obsługa urządzeń jest prosta. Mogą z nich korzystać dzieci i dorośli. Źródełka mają przy podstawie specjalne miski dla zwierząt. Dodatkowo projekt był konsultowany z Pełnomocnikiem Prezydenta m.st. Warszawy ds. dostępności, by kraniki były wygodne dla osób z niepełnosprawnościami.

Prosta forma modelu ułatwia bieżące czyszczenie i dezynfekcję. Warszawską kranówkę dostarcza Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m.st. Warszawie. Jednostka odpowiada też za codzienną eksploatację źródełek - każde ujęcie będzie sprawdzane i czyszczone każdego dnia. Po przeprowadzeniu testów jakości wody w lipcu uruchamiane będą kolejne ujęcia.

To pierwsza realizacja w Polsce, którą Warszawa realizuje w tak dużej skali. Na podstawie pilotażu będzie można sprawdzić, jak instalacje sprawdzają się w miejskiej przestrzeni.

Źródełka z warszawską kranówką pojawią się w następujących lokalizacjach: plac Na Rozdrożu/ Al. Ujazdowskie, plac Zbawiciela, plac Konstytucji, plac Trzech Krzyży, ul. Nowy świat/ ul. Smolna, ul. Bracka, plac Grzybowski, Ogród Saski, plac Bankowy/ ul. Senatorska, plac Teatralny, ul. Krakowskie Przedmieście, ul. Czerniakowska/ ul. Gagarina, plac Unii Lubelskiej, ul. Waryńskiego, ul. Nowowiejska/ plac Politechniki, ul. Emilii Plater na wysokości Złotych Tarasów, ul. Emilii Plater/ ul. Pańska, plac Dąbrowskiego, park Wielkopolski/ ul. Wawelska, ul. Marszałkowska/Al. Jerozolimskie, ul. Marszałkowska/ ul. Królewska, ul. Chłodna, al. Solidarności przy Urzędzie Dzielnicy Wola, plac Mirowski/ Al. Jana Pawła II, al. Solidarności/ Muranów, ul. Anielewicza/ al. Jana Pawła II, ul. Edelmana/ Muzeum Polin, ul. Muranowska/ ul. Andersa, przy Multimedialnym Parku Fontann.

Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A. każdego dnia uzdatniania ponad 350 mln litrów wody, która jest ujmowana z dwóch niezależnych w pełni odnawialnych źródeł: spod dna Wisły oraz bezpośrednio z Jeziora Zegrzyńskiego. Woda, zanim trafi do mieszkańców, przechodzi wieloetapowy proces uzdatniania, który – w przypadku wody ujmowanej spod dna Wisły – trwa nawet 50 godzin (wliczając w to także infiltrację). Dzięki przeprowadzonym w ostatnich latach inwestycjom, unowocześnione są wszystkie stacje uzdatniania wody, wyposażone m.in. w ozonowanie pośrednie i filtry węglowe czy flotację ciśnieniową. Efektem jest zauważalna poprawa smaku i zapachu warszawskiej kranówki.

Wróć