-Cieszę się, że możemy dołączyć do ogólnopolskiej, tak wartościowej akcji edukacyjnej. Uczniowie z ursynowskiej szkoły otrzymają wiedzę jak planować zakupy i świadomie podejmować decyzje dotyczące żywności. To tematyka przyszłości, ponieważ to od nawyków i stylu życia najmłodszych będzie zależał los nas wszystkich – mówi zastępca burmistrza Ursynowa, Paweł Lenarczyk.
W II Edycji Programu „Lodówka na Medal” przeprowadzono 39 lekcji, w których wzięło udział 550 uczniów. Wolontariusze odwiedzają szkoły na terenie całej Polski i dla dzieci w wieku od 7 do 14 lat prowadzą warsztaty z zakresu racjonalnego gospodarowania żywnością. Głównym celem projektu jest edukacja jak nie marnować żywności m.in. poprzez naukę prawidłowego przechowywania produktów w lodówce, czytania etykiet na produktach spożywczych i jak optymalnie planować posiłki oraz zakupy. Działanie realizowane jest na Ursynowie, ponieważ wpisuje się w działania Urzędu Dzielnicy Ursynów dotyczące wsparcia i promocji szeroko rozumianej przedsiębiorczości.
-Fundacja Santander jest partnerem projektu „Lodówka na Medal”, który organizuje Bank Żywności SOS w Warszawie. W przeprowadzanie zajęć zaangażowani są nasi wolontariusze, pracownicy Santander Bank Polska. W szkołach uczymy, jak prawidłowo przechowywać żywność i na czym polega dieta planetarna. Dziś wszelkie nawyki ekologiczne są niezmiernie ważne. Wiem, że nasze lekcje przyczynią się do ograniczania marnowania żywności. Cieszę się, że do naszego projektu dołącza Szkoła Podstawowa nr 319 im. M. Kann – informuje Marzena Atkielska, Prezes Fundacji Santander Bank Polska S.A.