Będzie można poznać ciekawostki związane z wykorzystaniem roślin w jadłospisie, dowiedzieć się jak to wyglądało dawniej dzięki Kuchennej botanicea pana Tremona, czyli o rodzimych roślinach w królewskiej kuchni.
W czasie spotkań przyjrzymy się kulinarnym modom, kulinariom w sztuce oraz kuchennym przedmiotom. Zobaczymy, jak kuchnia wpływała na kulturę. Poznamy też Paula Tremo – najwierniejszego kucharza ostatniego polskiego króla Stanisława Augusta uznawanego za największego kuchmistrze Europy. Przepisy Paula Tremo zostały ostatnio wydane przez muzeum w serii Monumenta Poloniae Culinaria (czyli Polskie Zabytki Kulinarne) i posłużą nam jako inspiracja do przygotowania potraw.
Chętni będą mogli przyrządzić wspólny dwudaniowy posiłek pod okiem wilanowskich kucharzy. Warto wiedzieć, że popularne diety wegetariańska i wegańska mają bardzo długą historię. Już w starożytności grecki filozof Plutarch pisał, że jedzenie mięsa „ogłupia duszę” i jest wbrew ludzkiej naturze! Dowiemy się też czym był ogród pożytkowy, jak również innych ciekawych rzeczy dotyczących jedzenia i smaku.
Więcej informacji: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, ul. Stanisława Kostki Potockiego 10/16, tel. 22 544 27 00, www.wilanow-palac.pl.