Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

Dowiedz się więcej o ciasteczkach cookie klikając tutaj

Edukacja na warszawskich targowiskach

11-05-2022 21:54 | Autor: MBL
Zakończył się cykl spotkań edukacyjnych z kupcami na warszawskich targowiskach dotyczący niemarnowania żywności. Przebiegał pod hasłem „JedzeNIE – nie wyrzucaj”. Teraz na wybranych, stołecznych targowiskach prowadzone są zbiórki niesprzedanych warzyw i owoców. Zebrane w ten sposób produkty trafiają do potrzebujących.

Spotkania odbywały się w kwietniu na targowiskach: przy ul. Rembielińskiej na Targówku, Zieleniak na Ochocie, Wolumen na Bielanach, w Centrum Handlowym Szembeka na Pradze-Południe, przy ul. Afrykańskiej i ul. Egipskiej na Pradze-Południe, przy ul. Wałbrzyskiej na Mokotowie, Falenica przy ul. Trocinowej w Wawrze, na Ryneczku Poraje na Białołęce oraz w Pasażu Handlowym przy Halach Mirowskich w Śródmieściu.

Sylwia Lenartowicz, dietetyczka i edukatorka żywieniowa, która na swoim koncie ma liczne audycje radiowe oraz występy w telewizji dotyczące porad żywieniowych, rozmawiała z kupcami o sposobach ograniczania ilości wyrzucanych warzyw i owoców. Anna Klajmon, uczestniczka V edycji programu „Top Chef”, pokazywała jakie potrawy można przyrządzić z podarowanych przez kupców produktów: pękniętych, obitych lub pomarszczonych warzyw i owoców, które nie były już atrakcyjne dla kupujących..

Efektem pokazów kulinarnych jest „Przepiśnik”, czyli zbiór przepisów na potrawy, które były przygotowywane podczas spotkań na targowiskach. Każdy może z niego skorzystać.

Akcja spotkała się z dużym zainteresowaniem ze strony kupców, którzy chętnie opowiadali, co robią z niesprzedanymi owocami i warzywami. Sprzedający wypracowali też szereg dobrych praktyk niemarnowania żywności m.in.: dzielenie się z osobami potrzebującymi, przekazywanie produktów dla hodowców zwierząt, obniżanie cen pod koniec dnia, oddawanie produktów do jadłodzielni.

„Po zakończeniu dnia targowego kupcy odkładają w skrzynkach obok pawilonów niesprzedane owoce i warzywa. W pierwszej kolejności odbierają je okoliczni mieszkańcy, kolejno wolontariusze Stowarzyszenia Społeczników „Ariadna”, a na końcu rolnicy i hodowcy, którzy przeznaczają produkty na karmę dla zwierząt lub kompost. Dzięki takim rozwiązaniom ilość bioodpadów wytwarzanych na targowisku jest minimalna” – mówił zarządca targowiska „Na Dołku” na warszawskim Ursynowie.

„Po każdym dniu handlowym odkładamy niesprzedane owoce i warzywa. Przychodzą po nie potrzebujący mieszkańcy” – opowiadał o działaniach targowiska przy ul. Wałbrzyskiej jeden z kupców.

„Sama hoduję jabłka. Nie zawsze wszystkie sprzedaję. Chętnie oddaję je na koniec dnia handlowego stałym klientom czy osobom starszym. Dodatkowo na naszym targowisku mamy Jadłodzielnię, żywność jest też odbierana przez wolontariuszy z foodsharingu” – stwierdziła sprzedająca z Zieleniaka.

„Mam znajomego gospodarza, dla którego zawsze odkładam artykuły, których nie sprzedam. Karmi nimi zwierzęta” – dodał kupiec z targowiska „Wolumen”.

Swoimi sposobami na niemarnowanie żywności dzielili się także odwiedzający targowisko, którzy z gorzej wyglądających warzyw i owoców gotują zupy, robią przetwory czy wyciskają soki.

Podczas spotkań zachęcaliśmy kupców do udziału w zbiórkach żywności, prowadzonych przez SOS Bank Żywności na zlecenie Urzędu m.st. Warszawy. Zebrane w ten sposób owoce i warzywa są przekazywane lokalnym instytucjom działającym na rzecz osób potrzebujących.

Bardzo cieszy nas zaangażowanie kupców, rosnąca świadomość wartości żywności i potrzeby przeciwdziałania jej stratom. Liczymy, że dobry przykład targowisk, które wzięły udział w akcji lub taki udział planują w najbliższych tygodniach zachęci innych kupców i zarządców do zorganizowania zbiórek na swoim terenie – mówi Karolina Zdrodowska, dyrektorka koordynatorka ds. przedsiębiorczości i dialogu społecznego.

Pierwsze tegoroczne zbiórki już się odbyły. Do akcji dołączyły targowiska: Wolumen, Pasaż Handlowy przy Halach Mirowskich oraz targowisko przy ulicy Egipskiej i Afrykańskiej na Saskiej Kępie. W ciągu dwóch dni sprzedawcy przekazali 326 kg warzyw i owoców (na targowisku Hala Mirowska - 104,80 kg, Wolumen - 120,43 kg, Egipska - 100,66 kg).

W kolejnych tygodniach zbiórki będą prowadzone na targowiskach: przy ulicy Rembielińskiej, Centrum Handlowe Szembeka oraz Tarbem na Bemowie. Lista targowisk, które dołączyły do akcji jest otwarta. Będzie poszerzana, gdy kolejne zadeklarują swój udział.

Harmonogram zbiórek:

Wolumen – piątki;

Pasaż Handlowy przy Halach Mirowskich – soboty;

Egipska/Afrykańska – soboty;

Tarbem Bemowo – soboty;

Rembielińska – soboty;

C.H Szembeka – soboty.

Wróć